Pietrele de ascuțit cuțite

Back to Blog

Pietrele de ascuțit cuțite

Necesitatea de a ascuți cuțitele, foarfecele, briciurile, topoarele, instrumentele agricole etc, fac necesar a avea pe lângă casă mai multe tipuri de pietre de ascuțit. Acestea sunt făcute din diferite materiale, cu diferite nivele de asperitate, astfel întrebarea: Ce fel de piatră de ascuțit să folosim? apare ca una logică. În plus, se poate observa cum prețul lor pleacă de la câteva zeci de lei și poate trece ușor de 1000 de lei în cazul pietrelor asiatice.
În acest articol vom încerca să răspundem la cele mai comune intrebari referitoare la pietrele de ascutit si astfel sa ne facem o idee cu privire la nevoile proprii.

Clasificare:

  1. După nivelul de asperitate
  2. După origine: naturale și artificiale. Cele artificiale se împart la rândul lor în pietre monolitice și plăci diamantate
  3. După modul de utilizare: pietre ce necesită ulei sau apă înainte sau în timpul utilizării și pietre ce se folosesc uscate

Să le luam pe rând.

Nivelul de asperitate este cel mai important criteriu și se măsoară în GRIT. Cu cât numărul grit este mai mic, cu atât piatra este mai aspră. Cu cât numărul grit este mai mare cu atât piatra este mai fină. Pietrele de ascuțit pornesc de la 60 grit (extrem de aspre și ieftine) și merg la peste 10000 grit (extrem de fine și scumpe și aproape imposibil de găsit).
Despre procesul de ascuțire voi vorbi in detaliu  într-un articol viitor, proces care  în principal constă in trecerea obiectului ce se vrea a fi ascuțit prin 2-4 pași de ascuțire de la aspru la fin.
Orientativ putem utiliza următoarele valori, pentru a decide nivelul de asperitate a pietrei care se potriveste  cel mai bine nevoilor noastre.

grit diametrul aproximativ al particulelor utilizare
#200 80μm Eliminare știrbituri și îndoituri de pe lamă
#500 30μm Ascuțire brută, primară a unei lame tocite
#1000 8μm Finisarea unei lame ascuțite brut într-una mediu ascuțită
#4000 4μm Finisarea unei lame mediu ascuțită în una ascuțită capabilă să taie ușor carne
#8000 2μm Finisarea lamelor ascuțite pentru a fi capabile să taie pește sau vegetale extrem de moi (o astfel de lama nu poate tăia carne de mamifer tare deoarece tendoanele pot îndoi o lama atât de fină)
#30000 0.5μm Lustruirea unei lame până când devine oglindă. Tăișul obținut este cu mult mai ascuțit decât la o lamă de ras dar în schimb este extrem de fragil.

Pietrele de ascuțit naturale, deși sunt deosebit de frumoase au dezavantaje majore care le fac puțin populare și anume prețul excesiv ce poate porni de la câteva sute de lei și atinge mii de lei. În plus sunt extrem de greu de găsit. Dezavantajul major este că nu au o structură internă și un nivel de asperitate constant. În această categorie intră și pietrele Arkansas, care nu se măsoară după grit ci după greutate. Pietrele naturale se folosesc întodeauna cu apă sau ulei. Cele de Arkansas numai cu ulei.

Pietrele artificiale prezintă marele avantaj de a fi ieftine și au un nivel de asperitate constant. Cu toate acestea prețul lor poate trece ușor de 1000 de lei în cazul pietrelor de calitate asiatice. Prețul acestora variază în funcție de nivelul de asperitate – cu cât este mai fină, cu atât sunt mai scumpe.

Piatră de ascuțit artificială cu două nivele de asperitate

Plăcile diamantate nu sunt altceva decât plăci metalice pe care printr-un proces de electroplacare cu nichel sau prin lipire organică, au fost prinse diamante. Contrar credințelor populare cum că ar avea o durată de utilizare mai îndelungată, plăcile diamantate se pot deteriora foarte repede, datorită stratului subțire de diamante, care odată desprins, lasă expus substratul de oțel și își pierd calitățile de ascuțit. Există plăci diamantate de grosime mare de foarte bună calitate, dar prețul acestora este comparabil cu al pietrelor de ascuțit scumpe. Plăcile diamantate au marele avantaj că se folosesc uscate.

Plăci diamantate scumpe cu durată de viață lungă
Plăci diamantate ieftine, cu durată de viață scurtă

În privința modului de utilizare pietrele de ascuțit naturale și artificiale pot fi utilizate uscat sau necesită ulei sau apă (fie să fie ținute câteva zeci de minute înainte de utilizare sau în timpul utilizării). Procesul de ascuțire umed este superior celui uscat.

Procesul de ascuțire implică automat necesitatea de a avea mai multe pietre de ascuțit cu diferite nivele de asperitate (minim 4), pentru a fi capabili să ascuțim obiectul dorit la parametrii necesari. În mod normal ar trebui să avem o piatră aspră sub 400 grit (ascutit lame deteriorate și topoare), una cuprinsă între  800-1500 grit, a treia între 3000-4000 grit și una peste 6000 grit. Atunci când banii nu sunt o problemă este de dorit a se cumpăra cele mai bune pietre posibile, cu nivele de asperitate cât mai diverse. O soluție este cumpărarea de pietre duble, care pe o parte au un număr grit diferit de cel de pe cealaltă parte. Deși pot reprezenta o investiție mare, acestea în funcție de gradul de utilizare pot fi folosite de la câțiva ani sau pe viață.

LEAVE A COMMENT

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to Blog